UCL East, Pool St. West

Pool St. West, Montfichet Rd, London E15 2JE

Pool St West Headline Facts:

1136 precast concrete panels constructed offsite, covering 16,530m2 of the 3 towers and podium base.

Contractor: Vinci Construction

Architect: Lifschutz Davidson Sandilands

LSE, Paul Marshall Building

44 Lincoln’s Inn Fields, London WC2A 3PX

LSE Headline Facts:

1,170 precast concrete panels constructed offsite, covering 12,124m2. The facade comprises flat wall panels, double height fins, soffits and benches.

Contractor: Mace

Architect: Grafton Architects

Kings Cross P2

113 King’s Cross Rd, Kings Cross, London WC1X 9LR

Kings Cross P2 Headline Facts:

1,023 reconstructed stone panels constructed offsite, covering 9,715m2

Contractor: Kier / Argent

Architect: AHMM

Altus House

Altus House, Tower House St, Way, Leeds LS2 8GH

Altus House Headline Facts:

1,273 reconstructed stone panels constructed offsite, covering 12,139m2

Contractor : RG Group

Architect : O’Connell East

Watch installation progress video by RG group here:

Wintertide, Northwall Quay

Wintertide, Northwall Quay, Dublin 1

Wintertide Headline Facts:

674 reconstructed stone panels constructed offsite, covering 6,250m2 of the façade.

Contractor : Bennetts Construction

Architect : ABK

Urbanest (T6)

Urbanest, Canal Reach, Kings Cross, London N1C 4BD

Urbanest, Kings Cross Headline Facts:

1,000 reconstructed stone panels, covering 8,000 square meters.

Contractor : Mansells (Balfour Beatty)

Architect : Glenn Howells

The Finer Details :

This 26 storey student accommodation dominates the Kings Cross skyline. Techrete designed, built and installed, 1,000 precast panels covering 8,000 sq m of the facade. The lower levels, in a dark acid etched grey, are complemented by the Portland look-a-like, with two varying depths of a grit blasted finish to the panels at the upper levels.

The installation of the precast took only 34 weeks. The overall construction time was reduced as the installation of the panels (using a telescopic crawler crane) allowed an earlier site start date, whilst the reinforced concrete frame was still under construction. The downgrading of cranage due to the proximity of the Channel Tunnel Railway Line (CTRL) on the northern boundary of the site was an added constraint for the project. A monorail was required for the installation of the panels on the north elevation immediately adjacent to the boundary fence of the CTRL. This was also undertaken whilst the frame was being constructed above.