Osier’s Road

Osiers Road, Wandsworth, London, SW18 1NL

Headline Facts:

773 reconstructed stone and brick-facing panels, covering 9,916m2.

Contractor: Hollybrook Homes

Architect: Burwell Architects

Satellite Circle Square

Satellite Circle Square, 2 Nobel Way, Manchester M1 7FA

Satellite Circle Square Headline Facts :

423 reconstructed stone panels, covering 5,226 square meters.

Contractor : Wates Construction

Architect : 5 Plus Architects

Craigmillar Library

Craigmillar Library, 101 Niddrie Mains Road, Edinburgh EH16 4DS

Craigmillar Library Headline Facts:

300 reconstructed stone panels covering 2,600 square meters.

Contractor : Graham Construction

Architect : Keppie Architects

Lombard Wharf

Lombard Wharf, 12 Lombard Rd, Battersea, London SW11 3AY

Lombard Wharf Headline Facts:

1,239 reconstructed stone panels, covering 6,413 square meters.

Contractor : Barrett Homes

Architect : Patel Taylor

The Finer Details:

Situated on Lombard Road in Battersea, London, this 299-foot residential building was designed by Patel Taylor Architects and the construction of this exceptional build was led by Barratt Homes.  With stunning views over the Thames and London City, Lombard Wharf was one of the last remaining river front sites in Wandsworth, so it was important that the building made both a positive and dynamic contribution to the capital’s skyline.

The building appears to twist as it rises, which was achieved with very subtle changes to the positioning of the white precast concrete balconies. These subtle twists were to portray an appearance of carved stone and in order to achieve both this extraordinary shape and carved stone impression, Techrete were subcontracted to design, manufacture and deliver the architectural precast concrete cladding for the façade of Lombard Wharf.

It was understood that Techrete would not only deliver this desired stone effect, but also equip the project with their extensive experience and efficiency and provide quality control for each and every balcony, resulting in both cost and time effectiveness.

As the carved stone effect was an intricate and vital element of the build, the mix selection was crucial.  Selected was the creamy and light C317 mix with Mica, which added a sparkle. Finally, finished with a light acid etched finish which exposed the natural aggregate and gives the balconies a more realistic stone feel. It was cast in a two-stage process ensuring a quality finish on all faces. 

The resulting building went on to win awards in the Evening Standard New Home Awards, The Irish Concrete Society Awards and the What House Awards.  Additionally, Lombard Wharf was shortlisted for the Architects Journal Housing Project of the Year (over 10m) 2018. 

Opus, 6 Hanover Quay

Opus, 6 Hanover Quay, Grand Canal Dock, Dublin 2

Opus, 6 Hanover Quay Headline Facts:

Award Winner : ‘Highly Commended’ – Irish Concrete Society Awards 2020

850 reconstructed stone panels, covering 6,700 square meters.

Contractor : Cairn Homes

Architect : McCauley Daye O’Connell

The Finer Details :

Opus 6, Hanover Quay, is a landmark residential development of 120 apartments over 2,600 sqm, located in the heart of Dublin’s Grand Canal Square district. Having gained the nickname “Silicon Docks”, this area has been regenerated from a working industrial dock to become Dublin’s premier business and technology district. The design was developed as a response to the context of the site taking influence from the maritime history, evoked in the dynamic curvilinear form defined by the fluid black horizontal precast bands stretching across glazed façade.

The building cantilevers over the footpath at the front and rear, floating above the tall glass walls. This horizontal band and loop design extends from the waterfront around elegant curved corners at Hanover and Chocolate Park and into and around the ground level and individual lobby entrance door of the inner courtyard. The curtain wall façade with continuous glazed balustrades and curvilinear polished reconstituted stone, reinforces the maritime aesthetic that was key to the scheme. The heavy black, curved panels appear to float over-head, giving the building an exciting and distinctive dynamic.

Techrete were engaged by Carin Homes to design, manufacture and install the precast elements of the striking facade of this McCauley Daye O’Connell designed project. Techrete were chosen for our efficiency in terms of material use, time and quality control that this highly engineered building required, which would otherwise be difficult to achieve.

Techrete’s black mix with a polished finish consists of black basalt, sands and aggregates. Additionally, white cement was used to guarantee consistency of colour and finish between the panels. The elegant tight curved panels were all hand polished. Specially designed moulds were created to overcome the complex geometry of the black precast facade and contrasting white balcony designs. In addition, the panels could only be installed after the glazing which required precision handling. The panels were erected with tight tolerances as any slight movement could have caused breakages to the glazed curtain wall elements.

The concrete floors above ground level consist of post-tensioned slabs, which allows for slabs which use over 20% less RC concrete to be utilised throughout, representing a significant reduction in the overall carbon footprint. This highly engineered construction further allowed the building to cantilever beyond the extent of the ground floor, while still supporting the dynamic precast stone loops providing views and forms, that would otherwise have been unachievable.

DCU Lettering

DCU Lettering, Dublin City University Glasnevin, Dublin 9

DCU Lettering Headline Facts:

12 reconstructed stone units.

Contractor : McKeon Group

Architect : Collins Maher Martin Architects / ZAP Architects

Two New Ludgate

Two New Ludgate, 26 Old Bailey, London EC4M 7HW

Two New Ludgate Headline Facts:

1,230 GRC panels covering 5,000 square meters.

Contractor : Skanska / Gartner

Architect : Sauerbruch Hutton

Burntwood School

Burntwood Lane, London SW17 0AQ

Burntwood School Headline Facts:

660 reconstructed stone panels, covering 8,581 square meters.

Contractor : Lend Lease

Architect : Allford Hall Monaghan Morris

Watch Installation Video here:

Video credit : AHMM

Watch Manufacturing Video here:

Video Credit : AHMM

**Please note, at the time of construction the mix on this project was known as C293. It is now known as C155 B2000**