UCD Engineering Building

UCD Engineering & Materials Science Centre, Stillorgan Road, Belfield, Dublin 4

UCD Engineering Building Headline Facts:

200 GRC panels, covering 2,500 square meters.

Contractor : Cleary & Doyle

Architect : Scott Tallon Walker

St. Vincent’s Hospital

St. Vincent’s Private Hospital, Merrion Rd, Dublin 4

St Vincent’s Hospital Headline Facts:

292 reconstructed stone panels, covering 3,020 square meters.

Contractor : John Paul Construction

Architect : Scott Tallon Walker

NIBRT

NIBRT, UCD, Foster’s Avenue, Belfield, Blackrock, Co. Dublin

NIBRT Headline Facts:

150 reconstructed stone panels, covering 3,002 square meters.

Contractor : John Sisk & Son

Architect : Jacobs Architects

Hilton Hotel

Hilton Hotel, Malahide Rd, Northern Cross, Co. Dublin

Hilton Hotel Headline Facts:

250 reconstructed stone panels, covering 2,500 square meters.

Contractor : PJ Walls

Architect : James Smith Architects

Herbert Park

Herbert Park, Ballsbridge, Dublin 4

Herbert Park Hotel Headline Facts:

525 GRC panels, covering 2,500 square meters.

Contractor : McSharry’s

Architect : O’Mahony Pike

5 Hanover Quay

5 Hanover Quay, Grand Canal Dock, Dublin 2

5 Hanover Quay Headline Facts:

484 reconstructed stone panels, covering 5,574 square meters.

Contractor : Bennett Construction

Architect : RKD Architects

The Finer Details :

5 Hanover Quay stands in an enviable position in the heart of the prestigious South Dublin Docklands, in an area dubbed “silicon docks”.  Situated at the impressive waterfront of the Grand Canal Basin and on its northern boundary, it boasts high-tech neighbours such as Google, Facebook and LinkedIn.  The aim of this building is to be an instrumental component of Dublin’s Dockland Regeneration.

RKD architects were appointed by APTIV Global Operations Ltd. to design this 161,300 sq ft, impressively, unique building.  One of the main elements of the design brief of this seven storey building, was a strong emphasis on quality.   One of the design elements decided on was to feature, high quality, reconstructed stone outer frame.  With concrete being such an integral part of the design, the façade had to demonstrate an iconic design element.  RKD worked closely with Techrete as they deemed Techrete to possess the specialist skill and experience of working with concrete to the highest quality.

With such a strong design element placed on the use of concrete, the mix chosen had to be mindful of the projects location, to ensure it was placed appropriately within the surrounding architecture of this dense urban docklands area.  The mix chosen was Techrete’s C190.  This light, timelessly sophisticated mix, when lightly acid etched post production, resembles natural limestone. Due to the nature of the columns a steel column mould was used to guarantee a blemish free finish to the three exposed faces. The architectural precast element consisted of reconstructed stone columns, beams, wall panels and mullions .

The installation of the façade was undertaken with two tower cranes was a typical installation operation one would expect from such a project.  Due to the nature of the columns which spanned across two floors the mullions were engineered so that they could be rotated on site without the use of any mechanical tilting equipment. The eastern elevation, which is opposite an adjacent site and over an underground car park raised significant challenges including the application of mastic. Techrete’s site team overcame these challenges using a spider MEWP, which allowed the application of mastic to areas that otherwise may have proven inaccessible.

Opus, 6 Hanover Quay

Opus, 6 Hanover Quay, Grand Canal Dock, Dublin 2

Opus, 6 Hanover Quay Headline Facts:

Award Winner : ‘Highly Commended’ – Irish Concrete Society Awards 2020

850 reconstructed stone panels, covering 6,700 square meters.

Contractor : Cairn Homes

Architect : McCauley Daye O’Connell

The Finer Details :

Opus 6, Hanover Quay, is a landmark residential development of 120 apartments over 2,600 sqm, located in the heart of Dublin’s Grand Canal Square district. Having gained the nickname “Silicon Docks”, this area has been regenerated from a working industrial dock to become Dublin’s premier business and technology district. The design was developed as a response to the context of the site taking influence from the maritime history, evoked in the dynamic curvilinear form defined by the fluid black horizontal precast bands stretching across glazed façade.

The building cantilevers over the footpath at the front and rear, floating above the tall glass walls. This horizontal band and loop design extends from the waterfront around elegant curved corners at Hanover and Chocolate Park and into and around the ground level and individual lobby entrance door of the inner courtyard. The curtain wall façade with continuous glazed balustrades and curvilinear polished reconstituted stone, reinforces the maritime aesthetic that was key to the scheme. The heavy black, curved panels appear to float over-head, giving the building an exciting and distinctive dynamic.

Techrete were engaged by Carin Homes to design, manufacture and install the precast elements of the striking facade of this McCauley Daye O’Connell designed project. Techrete were chosen for our efficiency in terms of material use, time and quality control that this highly engineered building required, which would otherwise be difficult to achieve.

Techrete’s black mix with a polished finish consists of black basalt, sands and aggregates. Additionally, white cement was used to guarantee consistency of colour and finish between the panels. The elegant tight curved panels were all hand polished. Specially designed moulds were created to overcome the complex geometry of the black precast facade and contrasting white balcony designs. In addition, the panels could only be installed after the glazing which required precision handling. The panels were erected with tight tolerances as any slight movement could have caused breakages to the glazed curtain wall elements.

The concrete floors above ground level consist of post-tensioned slabs, which allows for slabs which use over 20% less RC concrete to be utilised throughout, representing a significant reduction in the overall carbon footprint. This highly engineered construction further allowed the building to cantilever beyond the extent of the ground floor, while still supporting the dynamic precast stone loops providing views and forms, that would otherwise have been unachievable.

Griffith College

Griffith College, South Circular Rd, Merchants Quay, Dublin 8

Griffith College Headline Facts:

550 reconstructed stone and brick faced panels, covering 5,700 square meters.

Contractor : PJ Hegarty

Architect : Aidan Powell & Associates

Gallery Quay

Gallery Quay, Grand Canal Dock, Dublin 2

Gallery Quay Headline Facts:

500 reconstructed stone panels, covering 4,400 square meters.

Contractor : Pierse Contracting

Architect : HKR Architects

Five Lamps

Five Lamps, Amien Street, North Strand, Dublin 1

Five Lamps Headline Facts:

120 natural stone faced and brick faced panels, covering 1,200 square meters.

Contractor: Townlink Construction

Architect : CMP Architects

Dundrum Town Centre

Dundrum Shopping Centre, Sandyford Road, Dublin 16

Dundrum Town Centre Headline Facts:

800 reconstructed stone, natural stone faced and terracotta faced panels, covering 8,000 square meters.

Contractor : John Sisk & Son

Architects : BKD Architects

DCU Lettering

DCU Lettering, Dublin City University Glasnevin, Dublin 9

DCU Lettering Headline Facts:

12 reconstructed stone units.

Contractor : McKeon Group

Architect : Collins Maher Martin Architects / ZAP Architects

Blackrock Clinic

Blackrock Clinic, Rock Road, Blackrock, Co. Dublin

Blackrock Clinic Headline Facts:

1,557 square meters of reconstructed stone panels.

Contractor : John Sisk & Son

Architect : David Jordan Architects

Aviva Stadium

Aviva Stadium, Landsdowne Road, Dublin 4

Aviva Stadium Headline Facts:

450 reconstructed stone panels, covering 4,500 square meters.

Contractor : John Sisk & Son

Architect : Scott Tallon Walker